Vacherin Mont-d'Or AOP

Vaulion: Téléski Dent-de

Vaulion: Téléski Dent-de

Le Chenit: Le Sentier 1015m

Le Chenit: Le Sentier 1015m

Le Sentier: Hôtel-Restaurant 'Bellevue le Rocheray'

Le Sentier: Hôtel-Restaurant 'Bellevue le Rocheray'

Saint-Cergue: Basseruche

Saint-Cergue: Basseruche

Saint-Cergue: Great view of Lake Leman from St. Cerge (Mt. Blanc on left)

Saint-Cergue: Great view of Lake Leman from St. Cerge (Mt. Blanc on left)

Saint-Cergue: La Glutte

Saint-Cergue: La Glutte

Saint-Cergue: La Trélasse

Saint-Cergue: La Trélasse

Col de la Givrine: St-Cergue - La Givrine

Col de la Givrine: St-Cergue - La Givrine

Le Pont

Le Pont

De zacht smeltende halfharde kaas uit de Jura.

Vacherin Mont-d'Or AOP: zo heet de onmiskenbare kaas- specialiteit van halfharde kaas uit de Waadtlandse Jura. In Vallée de Joux wordt de kaas al meer dan 100 jaar liefdevol met de hand gemaakt. Tijdens het rijpen in de traditionele affinagekelder krijgt hij zijn delicate, milde smaak. De typische, exquise zweem van tannine heeft hij te danken aan zijn gordel van inheems dennenhout. Vacherin Mont-d’Or AOP werd oorspronkelijk van oktober tot het voorjaar geproduceerd, omdat men dan te weinig melk voor het vervaardigen van de grote Gruyèrekazen had. Het is tegenwoordig een traditie en de productietijd werd van eind september tot april verlengd.

Share contents

Thanks for your rating

Gethermiseerde melk

Vacherin Mont-d'Or AOP wordt van gethermiseerde koemelk vervaardigd. Deze speciale verwarming is een omzichtig proces, waarbij de natuurlijke kwaliteiten van de rauwe melk behouden blijven, maar de bacteriologische omstandigheden aanzienlijk worden verbeterd.

Echt op een lepel

Het beste komt de zacht smeltende, smeuïge kwaliteit tot zijn recht, wanneer hij op een kamertemperatuur met een lepel geserveerd wordt. Fijnproevers houden van Vacherin Mont-d’Or AOP als een excellente dessertkaas of wanneer hij warm in de oven met kleine aardappeltjes of een knapperig stukje brood is toebereid.

Tips

Het museum

Alles over de geschiedenis van Vacherin Mont-d’Or AOP en de fabricage ervan kunt u in het liefdevol ingerichte museum in Les Charbonnières vernemen. Een traditionele middagmaaltijd met Vacherin uit de oven wordt indien tevoren besteld in het museum geserveerd.
Cave du Pèlerin, Tel. +41 (0)21 841 10 14,
www.vacherin-le-pelerin.ch

De kaasmakerijen

Wilt u meemaken hoe Vacherin Mont-d’Or AOP gemaakt wordt en eens zien hoe de medewerkers van de kaasmakerijen de gordel van dennenschors om de jonge kaas leggen? Tijdens de productietijd van eind september tot april zijn geïnteresseerde bezoekers na aanmelding welkom bij de kaasmakerijen en bij de affineurs (veredelaars van de kaas) in Vallée de Joux, waar de Vacherin Mont-d’Or AOP geproduceerd wordt. Contact via:
tel. +41 (0)21.905 81 51,
vacherinmontdor@bluewin.ch

De productie van de houten doosjes

Ook met de handwerksters, die de typische dennenhouten doosjes voor de Vacherin Mont-d’Or AOP met de hand maken, kan worden meegekeken. Aanmelding bij Inobois.
Tel. +41 (0)21.841 12 95

Select a different view for your results: